Wollegras 5, 8471 WH, Wolvega 0561-700228 info@lanpoint.nl

Single Blog

 • Home
 • 10 tips voor het verhogen van je cyberweerbaarheid
lanpoint-10-tips-voor-het-verhogen-van-je-cyberweerbaarheid

10 tips voor het verhogen van je cyberweerbaarheid

Cybercriminaliteit is een groeiende zorg in onze steeds meer gedigitaliseerde wereld. Het is essentieel om jezelf en je organisatie te beschermen tegen de gevaren van cyberaanvallen. Hier zijn 10 praktische tips om je cyberweerbaarheid te verhogen:

De 10 tips

 • Houd Software Up-to-date:
  Zorg ervoor dat al je software, inclusief besturingssystemen, browsers en applicaties, regelmatig worden bijgewerkt. Software-updates bevatten vaak belangrijke beveiligingspatches die kwetsbaarheden verhelpen dus installeer beschikbare updates.
 • Gebruik Sterke Wachtwoorden:
  Kies wachtwoorden die moeilijk te raden zijn en een combinatie bevatten van letters, cijfers en speciale tekens. Gebruik indien mogelijk wachtwoordbeheerders om unieke wachtwoorden voor elk account te genereren en op te slaan.
 • Activeer Twee-factor Authenticatie (2FA):
  Voeg een extra beveiligingslaag toe door 2FA in te schakelen waar mogelijk. Hierbij wordt naast het wachtwoord ook een tweede vorm van authenticatie vereist, zoals een sms-code of een authenticatie-app.
 • Wees Alert op Phishing:
  Wees voorzichtig met verdachte e-mails, berichten en links die proberen om persoonlijke informatie te verkrijgen. Wees alert op onverwachte verzoeken om gevoelige gegevens of geld.
 • Beveilig Je Wifi-netwerk:
  Stel een sterk wachtwoord in voor je wifi-netwerk en gebruik indien mogelijk versleutelde verbindingen, zoals WPA2 of WPA3. Vermijd het delen van gevoelige informatie via openbare wifi-netwerken, gebruik bij voorkeur de Wifi hotspot van je mobiele telefoon.
 • Maak Regelmatig Back-ups:
  Maak regelmatig back-ups van belangrijke bestanden en gegevens. Bewaar back-ups op een externe harde schijf of in de cloud. In geval van een ransomware-aanval kun je dan je gegevens herstellen zonder dat je losgeld hoeft te betalen.
 • Wees Voorzichtig met USB-sticks:
  Wees terughoudend met het gebruik van USB-sticks van onbekende bronnen. Deze kunnen malware bevatten die je systeem kan infecteren zodra de stick is aangesloten.
 • Educatie en Bewustwording:
  Investeer in trainingen en bewustwordingscampagnes voor medewerkers om hen te informeren over de gevaren van cybercriminaliteit en hoe ze deze kunnen herkennen en vermijden.
 • Gebruik Beveiligingssoftware:
  Installeer betrouwbare antivirus- en antimalware software op al je apparaten en zorg ervoor dat deze regelmatig worden bijgewerkt. Deze programma’s helpen bij het detecteren en verwijderen van kwaadaardige software.
 • Stel Een Incident Response Plan Op:
  Ontwikkel een plan voor hoe je moet handelen in geval van een cyberaanval. Dit omvat het identificeren van mogelijke bedreigingen, het vaststellen van verantwoordelijkheden en het implementeren van maatregelen om de schade te beperken.

Door deze 10 tips voor het verhogen van je cyberweerbaarheid toe te passen, kun jij jezelf en je organisatie beter beschermen tegen de groeiende dreiging van cybercriminaliteit. Blijf alert, blijf geïnformeerd en neem proactieve maatregelen om je cyberweerbaarheid te versterken.