Wollegras 5, 8471 WH, Wolvega 0561-700228 info@lanpoint.nl

Single Blog

  • Home
  • Veilig van Start met Microsoft 365
Lanpoint Microsoft 365

Veilig van Start met Microsoft 365

Je hebt net een nieuwe Microsoft 365 omgeving aangemaakt of bent hier gebruik van gaan maken. Nu wil je natuurlijk snel aan de slag met alle nieuwe programma’s en functionaliteiten die deze nieuwe Microsoft 365 omgeving te bieden heeft. Voordat je dat doet, sta even stil bij het feit dat deze nieuwe Microsoft 365 omgeving standaard misschien toch niet zo goed beveiligd is als je misschien denkt. Lees verder en ga veilig van start met jouw Microsoft 365 omgeving!

De Microsoft 365 omgeving met al haar applicaties en functionaliteiten is door Microsoft ontworpen om samenwerken zo makkelijk mogelijk te maken. Houdt in dat veel beveiligingsinstellingen standaard niet zijn ingeschakeld of niet zo strikt staan ingesteld dan je wellicht zou willen. Dit uiteraard om de gebruikerservaring te optimaliseren. Er moet namelijk altijd een balans gezocht worden tussen werkbaarheid en veiligheid.

Nu is het zo dat Microsoft hier de laatste jaren wel veel aandacht aan besteed. Het standaard beveiligingsniveau word steeds verder verbeterd. Hierdoor is een Microsoft 365 omgeving out-of-the-box steeds veiliger. Ik adviseer echter wel om verder te (laten) kijken naar de overige beveiligingsinstellingen van Microsoft 365 omgeving.

Beveiliging

Bij elke nieuwe tenant die aangemaakt of overgenomen wordt houdt Lanpoint dan ook een checklist tegen het ligt. Hierop staan meer dan 125 aandachtspunten om de beveiliging van de tenant te optimaliseren.

Zo wordt er o.a. gekeken naar de beveiliging op het gebied van identiteit. Is meervoudige authenticatie wel ingeschakeld voor alle gebruikers en wordt dit afgedwongen via voorwaardelijke toegangsregels binnen de tenant of niet? Wordt er binnen de organisatie nog gebruik gemaakt van legacy authentication of kunnen deze protocollen wel uitgeschakeld worden? Moet deze Microsoft 365 omgeving voor geheel de wereld toegankelijk zijn (wat het risico op een hack verhoogd) of alleen vanuit Nederland? Dit zijn slechts maar een paar voorbeelden van de aandachtspunten op de checklist waar naar gekeken wordt bij het aanmaken of overnemen van een Microsoft 365 omgeving.

Zorg voor de veiligheid van data. Back-up!

Vergeet daarnaast ook niet te denken aan een back-up van je data binnen een Microsoft 365 omgeving. Het is namelijk niet zo dat Microsoft back-ups maakt van jouw data binnen een tenant. Microsoft adviseert zelfs om gebruik te maken van applicaties van derden voor het veilig stellen van je data binnen een Microsoft 365 omgeving. Je bent hier als gebruiker namelijk zelf voor verantwoordelijk. En bedenk maar eens bij wie je aan moet kloppen bij Microsoft mocht je onverhoopt toch data kwijt zijn geraakt.

Het is dan ook niet voor niets dat Lanpoint altijd adviseert om hiervoor een back-up oplossing te kiezen. Dit kan de 365 Total Back-up oplossing van Lanpoint zelf zijn, maar elke tool die een back-up maakt van de Mailbox, OneDrive, Sharepoint en Teams data volstaat. Zolang je maar een back-up van je data hebt.

Benieuwd hoe de beveiliging van jouw Microsoft 365 omgeving ervoor staat of hoe deze geoptimaliseerd kan worden? Neem dan vrijblijvend contact op en ga veilig van start met Microsoft 365!